Toini Parkkinen.synt. 1952 Taivalkoskella. Elämä alkoi heti matkalla Ouluun joulumerkkikotiin, koska äiti sairasti ”lentävää” keuhkotautia ja lapsi ei saanut olla äidin kanssa tekemisissä. Minut oli vajaan  vuoden ikäisenä haettu Puolangalle Hautakorven tilalle Kotilankylään Martta-serkun ja hänen miehensä Arvin luokse hoitoon. Isosiskoni Esteri oli ollut koko kesän Hautakorvessa mutta palasi kotia isän luokse ja meni syksyllä 2-luokalle kouluun. Siskoni Taina asui minun kanssani siihen asti, että lähti keskikouluun vuonna 1960 Taivalkoskelle. Taina muutti Taivalkoskelle synnyinkotiin isän, siskojen ja veljien luokse. Minä olin saanut viettää  onnellisen ja turvallisen lapsuuden Hautakorvessa siskoni kanssa  ja  kävimme Kotilankoulua. Muutimme kesällä 1962 Kajaaniin kun olin 10-vuotias, syksyllä menin keskuskouluun 4:lle luokalle. Kasvatti-isä  oli rakennuksilla töissä  ja kasvatti-äiti  kävi  iltaisin sokoksella siivoojana. Urheilu tuli heti minulle tutuksi, liityin Kajaanin Kuohun urheiluseuraan jossa  kesäisin harrastin yleisurheilua, maastojuoksua ja vähäsen suunnistusta. Talvisin harrastin pikaluistelua ja hiihtoa. Kilpailumielessä hiihto- ja maastojuoksu olivat aikuisikään asti säännöllisesti piiri- ja kansallisissakilpailuissa lajeina. Vuonna 1967 oli elämäni tärkein hetki kun kasvatti vanhemmat kysyivät : haluaisitko Toini tulla meidän tyttäreksi lopullisesti, olin ikionnellinen koska he olivat  aina olleet  minulle  äiti ja isä. Maistraatti näin virallisti minut Toloseksi, kun olin ollut Moilanen.  Työelämään tutustuminen  alkoi  kesällä 1967 kun menin Metsähallituksen metsän istutuksia tekemään, kun Luukkos-Antti työnjohtaja sanoi: minulle ja mukana olevalle Eija-serkulle joka oli minua 2 vuotta nuorempi, että olkaa tämänpäivän töissä katsotaan illalla miten se onnistuu. Iltasella Luukkos-Antti sanoi : saatte tulla huomennakin, koska teiltä onnistuu laikuttamalla, 300 taimen istuttaminen, olin näissä töissä 3:na kesänä. Aloitin 1968 Kainuun keskusammattikoulun 3-vuotisen keittäjän-linjan, koulu aikana  tutustuin tulevaan mieheeni Eeroon  koulun tanssijaisissa, joka oli erittäin urheilullinen ja tavattiin eri hiihtokilpailuissa, hän edusti Kainuun Hiihtoseuraa. Aloitimme seurustelun jouluna -68, kihloihin -70 juhannuksena ja naimisiin elokuussa -71.

Laitoskeittäjäksi valmistumisen jälkeen menin Kainuun Prikaatin ruokalalta kysymään töitä vaikka olin angiinassa ja kuumeisena. Emäntä Maija-Liisa Eronen sanoi: sairasta angiina pois  ja tule töihin ja niin sain 2 - kuukauden lomasijaisuuden . Mutta se kesti kuitenkin  yli 40 vuotta siihen asti kun pääsin eläkkeelle 1.2.2012. Kainuun Prikaatin ruokalalla oli minusta tosi mahtava olla töissä, työ oli monipuolista ja kiireistä sekä työkaverit tosi mukavia.Osallistuin keittäjänä armeijan sota- ja kertausharjoituksiin  kenttä- muonitus- tehtäviin eri leireillä vuosittain esim. rovajärvellä ja vuosangassa sekä valajuhliin eri paikkakunnilla. Palvelusvuosina minua on arvostettu työn- tekijänä, koska minulle on myönnetty eri kunnianosoituksia, 5.4.1987 Kainuun Prikaatin komentaja antoi ”Kainuun Prikaatille ja puolustuvoimille tekemstä tunnollisesta työstä” Kainuun Ristin + Kunniakirjan.  Tasavallan Presidentti on myöntänyt seuraavat kunnianosoitukset : 4.4.1988  Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan Mitali + Kunniakirja, 4.4.2002  Suomen Valkoi- sen Ruusun Ritarikunnan  I Luokanmitali + Kunniakirja, 25.11.2002  Valtion Virka-ansiomerkin ”valtion hyväksi hyvin suoritetusta palveluksesta ” Ruusuke + Kunniakirja. 15.11.2002  Hopeinen Ansiomerkki  Valtion ja Erityisalojen Liitto VAL.  Standardit  28.1.2002 Kainuun Prikaati, 13.7.1971- 31.12.2005  Savon Prikaati, 31.1.2000 Valtion Viran- ja Työntekijöden Liitto.

Ammattiyhdistystoimintaan  Toini osallistunut heti 13.7.1971  alkaen, ollut ammattiosaston hallituksen jäsen yli 40 vuotta, rahastohoitajana yli 10 vuotta Työsuojeluvaltuutettu Kainuun Prikaatilla 20 vuotta ja Kainuun Prikaatin Yhteistoimintakunnan jäsen  yli 10 vuotta.

Toini on pyrkinyt pitämään mielen virkeänä ja  kohdallaan, monenlaisia askareita tekemällä. Hyötyliikunnan kautta kuten marjastusta ja metsätöitä kesäisin sekä onkikalastusta, mutta talvella myös pilkillä ”ahvenia narraten”. Kalastuskaverina Mäkäräisen Terttu jonka  kanssa keskustellaan eri onkimisnikseistä ennen ja jälkeen kalastuksen. Puhdetöitä kädentaitojen kautta tuohi- ja pahkatöitä, mutta nuoruuden virkkaus- ja käsityöt jääneet. Tärkeimpiä mielenvirkeyden ylläpitäjä on ollut lomamatkat maailmalle eri kohteisiin, perheen ja hyvien ystävien sekä tuttujen kanssa. Moniin maihin ja kansoihin  on  tullut tutustuttua, näin on tullut elämänrikkautta sekä mielenvirkeyttä.

Toini osallistunut aktiivisesti, Jokijärvellä / Taivalkoskella vuodesta 2011 lähtien, joka vuosi järjestettäviin ”PÖLLINPARKUUN  MM-Kisoihin”. Naisten veteraanisarjassa sijoitukset olleet 2/2011, 2/2012, 2/2013, 3/2014 ja 1/2015. Valmistautuminen alkaa seuraaviin kisoihin heti lumien lähdettyä.

Toini ja Eero ovat  erittäin kiitollisia kun saivat tulla Puolangan Eläkeläisten toimintaan. Pyrimme tuomaan oman panoksemme  hyvään ja virkeään  eläkeläisyhdistyksen toimintaan, toivotamme kaikki tervetulleiksi Puolangan Eläkeläiset ry:n jäseniksi,

SE KANNATTAA.

 puh. 040 213 5352

Puolangan Eläkeläiset ry